Julkalender by Erik Grödahl – lucka 19

Att hitta fyndviner från Bordeaux via Systembolaget tillhör inte vanligheterna, men för några veckor sedan provade jag Château Les Trois Manoirs 2012 (Nr 55084, pris 148,-) och jag blev positivt överraskad. Direkt jag doftade på vinet kände jag det som jag kallar för “Bordeauxstick”, det är nog ingen annan som förstår, men det är en kombination av cederträ/blyertspenna, svarta vinbär och skobutik. Det finns också toner av gödsel, söt tobak, rostat kaffe och mörk choklad, sammantaget en underbar doft. Smakmässigt är det ett medelfylligt vin med frisk smak och avrundade tanniner.

Det är en cuvée på 55 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 5% Malbec, 3% Petit Verdot och 2% Cabernet Franc. Vinet har lagrats 1 år på franska ekfat och ytterligare 10 år på flaska. Det här vinet gott att dricka nu, men kommer att utvecklas med välbehag det närmaste decenniet. Servera runt 17 grader till en chorizofylld lammstek med salvia och citron. Jag har tidigare avnjutit mogen röd Bordeaux till denna anrättning och det fungerade klockrent. Receptet hittade jag i ICA’s buffé för många år sedan.

https://www.ica.se/recept/chorizofylld-lammstek-med-salvia-och-citron-708308/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *