Julkalender by Erik Grödahl – lucka 10

Dagens lucka rymmer månadens druva för november i Munskänkarns nyhetsbrev, det blir tips på två viner och tilltugg. Kärt barn har många namn och det gäller också för Graševina. För oss Munskänkar är den nog mest bekant under namnet Welschriesling, men eftersom den är Kroatiens mest odlade druvsort där den täcker nästan ¼ av vinodlingsarealen har jag valt att använda namnet Graševina. Den germanska benämningen ”Welsch” har betydelsen utlänning med andra ord utländsk Riesling trots att den inte har någon koppling till orginalet. Andra namn är Olaszriesling Riesling Italico, Ryzling Vlašský, Laški Rizling.
Det är en lättodlad druva som ger hög avkastning och oftast rätt enkla viner. De odlare som håller nere avkastningen framställer friska viner med hög fyllighet och moderat alkoholhalt (=< 12,5 %). Framträdande aromer är färska stenfrukter, vita blommor och honung.
Sätt ihop en egen provning och prova tillsammans med krabbröra, oströra och räkröra.

Galic G Tocka 2019 (varunr 71187, pris 119,-) – ett fyndvin som vann stor uppskattning på Munskänkarnas vinmässa i Piteå den 24/10.
Galic Graševina 2015 (varunr 75956, pris 192,-)

Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
150 gram crabsticks
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + ½ msk olivolja
1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk röd tångrom

  1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
  2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguettskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.
    Oströra
    Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl Smetana, smaksätt med salt och vitpeppar. Servera på smörstekt baguetteskiva och toppa med svart tångrom.

Räkröra
1 dl hemlagad majonnäs (recept på grodahl.se)
½ dl Créme Fraiche eller Smetana
1 burk röd tångrom
200 gram skalade räkor
Finhackad dill
Några droppar Tabasco eller Sriracha
Ev. Salt och svartpeppar
Rör ihop och smaka av med salt och svartpeppar, servera på baguetteskiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *