Julkalender by Erik Grödahl – lucka 15

I dag går resan till Ungern och Ni skall få lära Er lite mer om druvan Furmint.

Furmint är en druva som de flesta vinälskare förknippar med de söta vinerna från distriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern vid gränsområdet mot Slovakien (det görs även söta Tokajviner där). I de söta vinerna blandas den med bl.a. Hárslevelü och Muskótaly. Tokaj är tillsammans med det röda Egri Bikaver de mest kända vinerna från Ungern. Furmint är dock så mycket mer än att vara stöttepelaren i Tokajvinerna. Den spänner över hela registret och ger allt från knastertorra mousserande via torra och halvtorra till mycket söta viner. Den kan också ge ganska tråkiga och smaklösa viner om den kommer från några av de högavkastande kloner som togs fram under kommunisttiden, men de är tack och lov på utdöende.

Furmint är neutral druvsort med hög syra som speglar växtplats, tidpunkt för skörd, skördeuttag och framställningsmetoder på ett utmärkt sätt. Den fungerar lika bra i kontakt med ståtank som med fat. Just dessa faktorer innebär att det kan serveras olika vintyper på Furmint genom en hel fyra rätters måltid, något jag finner mycket intressant.

En mycket innovativ importör , som har några härliga viner på Furmint är Hungry Wines. Lovisa Mörner, kvinnan bak Hungry Wines har skapat en serie viner, där hon har utgått ifrån “Jag har konstant letat efter bättre vinval till min mat”. Vinerna kommer från små vingårdar. Hungry Wines har för närvarande tre viner från Furmint i Systembolagets beställningssortiment och det är verkligen synd att de inte finns på hyllan eftersom de snygga etiketterna symboliserar vilken typ av mat de fungerar ihop med.

Dagens rekommendation är Hungry Wines Furmint Barrique 2011 (varunr 74420, pris 169,-). Vinet kommer från vingården Szent Benedek i Tokaji och har efter jäsning på ungerska ekfat lagrats 17 månader på nya barrique och stora äldre fat. Resultatet blir ett vin med en komplex doft med toner av färska aprikoser, blommor och honung. Smaken är frisk och tiden på fat har gett ett välbalanserat vin med en härlig viskös munkänsla och en lång eftersmak med toner av stenfrukter och honung.

Prova det här vinet till en vegetarisk crossover bestående av ugnsrostade rotsaker med paprika- och valnötsröra och fetaostcreme med basilika (recept kommer på bloggen den 18/11). Beställ några flaskor redan idag, så kan du avnjuta dem med den vegetariska crossovern nästa vecka. För mer tips på passande mat, besök www.hungrywines.com/sv/

Jag återkommer med tips om de övriga vinerna från Hungry Wines längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *