Den här krönikan var införd i Gratistidingarna i Norrbotten den 14/11 och är också den 14:3 luckan i “Julkalender by Erik Grödahl”.
Vi är många som älskar choklad, men hur vi definierar vad som är en god och välgjord choklad skiljer sig åt från person till person. Smak är subjektivt och jag skall inte komma med några pekpinnar vad som är bra eller dålig choklad, men jag kan ge ett råd på vägen, sedan är det upp till var och en att välja väg. Vi börjar med sanningen direkt och den är att merparten av den choklad som säljs i Sverige är av undermålig kvalitet. Om vi tar en mjölkchoklad som exempel så är det en blandning av bl.a. kakaomassa, skummjölkspulver, vasslepulver, sojabönor, ja du läste rätt sojabönor. Läs alltid vad chokladen (och allt annat du stoppar i dig) innehåller, ju längre innehållsdeklaration ju sämre produkt är en bra grundregel. När du väljer choklad, tänk Fairtrade, Directrade, och ”Bean To Bar”, så att odlarna får mer betalt för sina produkter. Genom att köpa billigt bidrar du till fattigdom och svält något som är grogrund till krig och konflikter. Om du inte hittar bra choklad på hyllan, be din handlare ta hem eller handla på nätet, exempelvis hos chokladfrossa.se som är ett lokalt företag i Lillpite utanför Piteå.
Med denna ingress förstår Ni att veckans recept är på temat choklad.
Andalusisk chokladkaka 10-12 bitar
Jag serverades den här lättlagade och goda kakan på en vinprovning i Gällivare för tre år sedan under namnet italiensk chokladkaka, men jag har valt att kalla den andalusisk chokladkaka eftersom dryckestipset blir sherry. Jag propagerar ju för mindre socker, men det handlar om att vara pragmatisk i sina val i livet. Hellre än bra kaka med jämna mellanrum än att köpa bullar på macken.
Ingredienser
4 ägg
2 dl rårörsocker
2 dl ekologisk olivolja av bra kvalitet
300 gram mörk choklad, ca 70 procent, välj couvertyrchoklad från exempelvis Vintage Plantation.
2 dl dinkelmjöl
1-2 krm salt
Garnering
50-60 gram pinjenötter
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, smält chokladen och låt den svalna fem minuter.
Vispa ihop ägg och rårörsocker, tillsätt sedan olivoljan under vispning, avsluta med den smälta chokladen, dinkelmjölet och saltet, vispa ihop till en slät smet.
Smörj en bakform med olivolja och tillsätt smeten. Garnera med pinjenötter och flingsalt.
Grädda 20-30 minuter.
Låt den svalna och servera med en med eller utan en klick grädde.
Dryckestips: Utan att veta så tror jag mig vara en av Sveriges största sherryfantaster och driver världens fredligaste revolution #thesherryrevolution, det är en tuff revolution, det är svårt att få med sig massorna. De flesta förknippar sherry med blå flaskor och blåhåriga tanter, men inget är mer felaktigt. Merparten av den sherry eller Vino de Jerez som är en bättre benämning är knastertorr och det här är utan jämförelse världens mest prisvärda vin sett till pris och kvalitet. Till de torra sorterna får jag återkomma vid ett senare tillfälle för till dessert är det ju sött som gäller.
Nectar Pedro Ximenez (varunr 76540, pris 94,-) – Det här vinet är en dessert i sig, perfekt att ringla över vaniljglassen. Pedro Ximenez eller PX är både druvan och vintypen. Vinerna framställs av soltorkade koncentrerade druvor vilket ger extremt söta viner som är svåra att motstå. En öppnad flaska ”överlever” ett par månader i kylen.
Merito Cream (varunr 8380, pris 85,-) – Cream tillhör samma kategori som Bristol Cream, men det här är något helt annat. Ett allsidigt vin som förutom att vara en bra följeslagare till den andalusiska chokladkakan är magiskt god till nybakade kanelbullar eller en rumstemperad Manchegoost.
Alkoholfritt: Jus Raisin Rouge Merlot (varunr 1924, pris 39,-) – Från början kändes det här som ett riktigt ”blindskott”, men i jakten på att även erbjuda de som inte dricker alkohol häftiga kombinationer, måste man våga och det här är riktigt bra.