Julkalender by Erik Grödahl – lucka 13

Det är väl litet av “ödets ironi” fast tvärtom att jag idag rekommenderar ett vin från Sydafrika, det kommer ytterligare två lite längre fram i kalendern. I lördags satte jag på mig “tävlingsdräkten” igen då den första upplagan av vintävlingen “Nederburg Wine Challenge” arrangerades i Sverige. Det var en lagtävling där jag tävlade tillsammans med Richard Granberg. Det var 13 förväntansfulla lag som ställde upp i kvalet på morgonen. Vi skulle genom fem moment, teori, tre blindprovningar och blanda ett eget vin och det gick vägen, vi var ett av tre lag som tog oss till final. i finalen var det tre moment, blindprovning av tre röda viner, pricka in producenter och distrikt på en karta och avslutningsvis 20 frågor om Sydafrika där vi skulle svara ja eller nej. Efter en rafflande final vann vi med två poäng och första priset är en resa till Nederburg i februari, det var mer än värt studietimmarna.

Dagens rekommendation är en gammal favorit, Allesverloren Fine Old Vintage 2011 (varunr 12109, pris 159,-), ett vin som finns både på hel. och halvflaska. Sydafrika har en lång tradition när det gäller starkviner och det är framför allt i den nordöstra delen av landet, i distriktet Calitzdorp i Klein Karoo, som merparten av dessa viner produceras i portvins och sherrystil. Allesverloren Fine Old Vintage däremot kommer från Swartland i Coastal Region och ligger cirka 10 mil nordväst om Kapstaden.

Vinet är framställt av de portugisiska druvsorterna Tinta Barocca, Souzão, Pontac, Malvasia Rey, Tinta Roriz, Tinta Francisca och Touriga Nacional. Vinet får jäsa i öppna cementkar i fem till sju dagar innan jäsningen stoppas med en tillsats av vinsprit, vilket ger det en restsötma på 112 gram. Det lagras sedan i två och tre år gamla ekfat i 20 månader innan det buteljeras.

Doften är inbjudande med toner av torkad frukt, choklad, nyrostade kaffebönor, mörk frukt och karamelliserade valnötter. Smaken är mjuk och välbalanserad med lång eftersmak. Vinet är drickfärdigt, men har bra lagringspotential. När jag besökte Kapstaden 2016 och var med i Wosa Sommelier Cup serverades en årgång 1973 av detta vin och det hade fortfarande en härlig spänst.

Det här vinet fungerar utmärkt till ostbrickan, en personlig favorit är att servera det till rumstempererad långlagrad hårdost, exempelvis Präst, Svecia eller Västerbotten, men även grönmögelost och fikonmarmelad är utmärkt sällskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *