Eleganta röda viner är en kategori som jag har blivit allt mer förtjust i de senaste åren. Ståltankslagrad Garnacha, Beaujolais och Bardolino för att nämna några. Ett annat ursprung med eleganta viner är Etna på Sicilien, där karaktärsdruvan är Nerello Mascelese. Ett vin som kom in i ordinarie sortiment den 1/6 och som vann mycket uppskattning på vår vinmässa är Terra Constantino De Aetna Etna Rosso 2016 (varunr 2400, pris 149,-). I motsats till de viner jag nämner ovan har det här vinet lagrats på fat, i det här fallet i 12 månader på ett år gamla 500 liters franska ekfat. Trots fatlagring så är det i första hand toner av röda frukter såsom körsbär och solmogna frukter som dominerar doften tillsammans med choklad. Smaken är mycket frisk med integrerad strävhet. Jag serverar det gärna 15-16 grader till en av mina favoritpizzor, Pizza med Zucchini, kapris och rökig majonnäs (recept nedan), men det kommer också att fungera utmärkt till prinskorven, köttbullarna och julskinkan på julbordet.
Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller middag för en
25 gram jäst
1 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
½ tsk salt
2 ½ till 3 dl vetemjöl
Rör ihop allt till en smidig deg och låt jäsa 30-45 min.
Topping
3-4 msk koncentrerad tomatpuré, exempelvis Mutti
1-2 msk vatten
Salt och svartpeppar
Zucchini i skivor
Kapris
Riven smakrik ost eller Mozzarella
Sätt ugnen på 225 o C.
Rör ihop tomatpuré och vatten, smaka av med salt och svartpeppar.
Baka ut degen och bred över tomatröran. Strö över osten och toppa med zucchini och kapris.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Rökig majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl neutral rapsolja
1-2 krm Liquid smoke
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav eller elvisp, tillsätt oljan droppvis till fast konsistens. Smaksätt med liquid smoke.
Servera Pizzan med några klickar rökig majonnäs.