Julkalender by Erik Grödahl – lucka 17

När jag hör ordet Shandy då tänker jag Benidorm och första hälften på 90-talet. I de engelska kvarteren konsumerades det en hel del Shandy och Beans on toast på förmiddagarna. När jag ”rannsakar” mig själv så framkommer att jag aldrig har druckit Shandy.
Vi kan väl börja med att utröna vad Shandy är… helt enkelt en blandning av öl och lemonad. En av årets alkoholfria drycker i Systembolagets sortiment är Fentismans Winter Shandy (varunr 11900, pris 19,90). Den har till en början bryggts som en lågalkoholhaltig öl på pale ale- och chrystalmalt och det har sedan humlats med sorten golding. Resultatet när jäsningen var över blev en öl på 0,8 % som sedan har fått en tillsats av lemonad och därmed stannade alkoholhalten på 0,5 %.

Doften är lätt maltig med toner av citrus och torkade stenfrukter. Smaken är söt med en fin fräschör och en eftersmak med maltiga toner. En utmärkt törstsläckare som serveras runt 10 grader, men den fungerar också utmärkt till korven, köttbullarna och skinkan på julbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *