Julkalender by Erik Grödahl – lucka 17

Julkalenderns första söta vin kommer från Bonnezeaux i Loiredalen. Château de Fesles Bonnezeaux 2015 (Nr 94207, pris 154,-) lanserades i går i det tillfälliga sortimentet. När detta inlägg skrivs finns den på hyllan i 98 butiker och är tillfälligt slut online, men gå in och gör en bevakning, så du kan säkra dig några flaskor av detta elixir.

Doften är komplex med toner av torkade stenfrukter, citrus, honung och mandelmassa. Smaken är mycket frisk och söt med lång eftersmak. Det här är ett vin som du kan avnjuta idag, men kommer att utvecklas med välbehag de närmaste decennierna. Vi har en tradition att äta risgrynsbrulée på julafton, det kommer att bli en utmärkt kombination och även dagen innan till blåmögelosten på uppesittarkvällen.

Risgrynsbrulée med apelsin- och grapefruktsallad
Det här behövs till 6-8 personer beroende på formens storlek

Ingredienser:
6 dl kokt risgrynsgröt (ca 1 dl rundkornigt ris)
1-2 vaniljstänger
3 dl vispgrädde
4 msk rårörsocker
4 äggulor
ca 1/2 dl rårörsocker

Apelsin-och grapefruktsallad:
3-4 blodapelsiner (beroende på tillgång, röda eller vanliga går också bra)
2 blodgrapefrukter
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 stjärnanis

Sätt ugnen på 120 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i vispgrädden, upphälld i en kastrull. Lägg också i själva vaniljstången. Tillsätt rårörsocker och koka upp. Ta kastrullen från plattan och låt svalna. Plocka ur vaniljstången.

Blanda risgrynsgröten med vaniljgrädden och rör i äggulorna.

Smörj portionsformarna av ugnståligt material med lite smör och fördela smeten i dem. Ställ formarna i en djup ugnsform med hett vatten (vattenbad). Sätt in i ugnen och grädda cirka en timma eller tills smeten stelnat.

Formarna sparas i kylen till de ska serveras. Strö ett tunt lager rårörsocker på ytan av varje form och bränn med gasolbrännare så att det bildas en knäckig yta. Man kan också sätta formarna högst uppe under ugnens grillelement med ugnsluckan på glänt. Passa noga. Det tar mellan en och tre minuter innan sockret börjar bubbla och får en gyllenbrun färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *