Julkalender by Erik Grödahl – lucka 19

I dag går resan till vinområdet Terra Alta i södra Katalonien, väster om Tarragona. Som namnet Terra Alta (Högt land) indikerar så ligger det uppe i bergen, runt 500 m.o.h.  Terra Alta förekommer i flera av Picassos målning. Det är mycket historia i den här nästan 6000 hektar stora vinregionen, arkitekten bak flera av de stora vinkooperativen är Cèsar Martinell som var student hos Antoni Gaudi, mannen bak Sagrada Familia.

Terra Alta har som de flesta andra vinområden i norra Spanien inga problem med klimatförändringarna tack vare att vinodlingarna ligger så högt vilket medför att det blir svala nätter. Temperaturen på sommaren överstiger sällan 25 grader, att jämföra med exempelvis södra Frankrike som kan hamna över 40 grader.

Dagens vintips är Raig de Raïm Garnatxa Blanca 2018 (varunr 96028, pris 109,-). Vinet släppets i tillfälligt sortiment den 18 oktober och finns i 45 butiker, bl.a. Piteå, Hittar du det inte i din butik, be dem beställa hem.

Druvnamnen i Spanien varierar från region till region, på kastilianska heter druvan Garnacha Blancha, men i den här delen av Spanien är det katalanska som gäller.

Raig de Raïm Garnatxa Blanca 2018 har en aromatisk doft med toner av färska stenfrukter och citrus. Vinet har en frisk syra som balanseras upp av en härlig fetma. Jag serverar gärna det här vinet 12-14 grader. Vi avnjöt det till en dubbelpanerad kycklingschnitzel med potatispuré och en röra på creme fraiche, citronskal och kapris. Riktigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *