Julkalender by Erik Grödahl – lucka 20

Det fanns en tid på 1990-talet då den mest spännande julölen var Nisse från Jämtland, inget ont om Nisse, men tack och lov är den tiden förbi. Lanseringen av julöl i början av november är en av de mest spännande under året och det är främst tack vare alla innovativa mikrobryggerier i Sverige, som utmanar våra smaklökar med spännande nyheter varje år.

Ett av mästerverken detta år är Nerdbrewing Xmas Override (varunr 34132, pris 79,90). Nerdbrewing Open Source Beer från Malmö ligger för tillfället som nr 2 på Untappd’s rankning av Svenska Bryggerier med en snittpoäng på 3,994 som bygger på 18 236 ratings av 57 öl, imponerande siffror. Vid några tillfällen har de varit i topp. Nerdbrewing startades som en nomadbryggeri 2015 av Hannes Gruber och Karin Carlsson. Den här ölen är bryggt hos Lilla Ölfabriken i Malmö.

Xmas Override är en Imperial Chocolate Orange Milkshake Stout på 10,5 %. Den är bryggt på maltsorterna Pale Ale, Crystal 150, Munich Dark och Melano. Den har smaksatts med laktos och apelsinzestolja och har lagrats med rostade kakaobönor och vanilj.

Doften är underbar med toner nyrostat kaffe, vanilj, apelsin och mörk sirapslimpa. Smaken är kraftfull med balanserad sötma och en lång eftersmak med toner av choklad, rostade nötter, kaffe, apelsin och agavesirap. Det här är dessert, kaffe och avec i samma flaska. Trots det avnjuter jag gärna den med en lakritstryffel i en stor kupa, serveringstemperatur runt 15 grader.
När dessa rader skrivs finns det 276 flaskor i webblagret hos Systembolaget, min rekommendation är köp minst sex flaskor, dem här ölen lever lätt ytterligare 10 år. Nu har jag beställt sex till så det är bara 270 kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *