Julkalender by Erik Grödahl – lucka 21

I dag är det ”sötvinstorsdag” och resan går till regionen Piemonte i norra Italien. När det gäller mousserande och pärlande viner är regionen är mest känt för de vita vinerna på druvan Moscato, men jag väljer ett rött mousserande på druvan Brachetto.
Druvan är av italienskt ursprung och odlas främst i Piemonte. Druvan Brachetto brukar producera viner med toner av röda bär såsom jordgubbar, hallon och körsbär. Vinerna är söta och kallas ofta för en röd variant av Moscato d’Asti.
DOCG Brachetto d’Aqui avser viner framställda av 100 % Brachetto, vinerna kan vara stilla, pärlande eller mousserande. Området ligger runt Acqui di Terme i Alessandria och delar av Asti.

Braida Brachetto d’Acqui 2018 (varunr 6260, pris 99,-) är ett medelfylligt sött vin, men en uppfriskande syra. Servera gärna till en limetryffel. Om du har bråttom, kan du servera det som en limecremé istället.

Limetryfflar
ca 20 st

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad
50 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering:
½ dl rörsocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i rörsocker och limeskal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *