Julkalender by Erik Grödahl – lucka 2

I går var det lilla julafton för oss ölälskare då det var premiär för årets julöl på Systembolagets hyllor. Det är inte så många år sedan Nisse var den mest spännande julölen, visserligen inget fel på Nisse, men det säger en del om det övriga sällskapet på hyllan. När jag kom in på Systembolaget i Umeå i går var tanken att köpa några stycken för husbehöv och till nästa lördags julölsprovning på Pensionatet i Piteå, det slutade med 55 flaskor.

Bakom lucka 2 i julkalendern döljer sig en av dessa Põhjala Põuluöö (varunr 17566, pris 28,-) från Õllekunsti Oü i Tallinn. Estland har haft en explosionsartad utveckling när det gäller hantverksöl, bara tills för några år sedan tog jag alltid med mig några kartonger öl från Sverige när vi skulle åka till Tartu och hälsa på min frus familj, numera är det ett sant nöje att botanisera på Sip och provsmaka bland det stora utbudet.

Põhjala Põuluöö är en öl av typen Imperial Porter. Färgen är mycket mörk, någonstans mellan mörkbrun och svart med en fins skumkrona. Den har lagrats med vaniljstång och kakaoböner på franska ekfat något som “smittar” av sig i doften som är komplex med toner av vanilj, söt mjölkchoklad, pepparkaka, färsk tobak och kardemumma.

Smaken är mjuk och krämig och munnen fylls med aromer från karamelliserat socker, choklad, vanilj och lakrits. Eftersmaken är lång med toner av sötlakrits och cigarr. Trots att det är den första julölen jag provar i år är jag övertygad om att denna kommer att vara på min topp 5 lista när allt har provats.

Avnjut den runt 15 grader i en stor kupa, antigen på egen hand eller tillsammans med en chokladtryffel. Dela gärna flaskan med en god vän eftersom den är alkoholstark med sina 8 procent och delade glädje är dubbel glädje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.