Julkalender by Erik Grödahl – lucka 3

Du som förväntar dig att en öl skall vara ljusbrun, lättdrucken med en liten beska som avrundas av sötma, kan sluta läsa här, för den här ölen är inget för dig. Om du däremot är nyfiken att prova något helt annorlunda, då kan du fortsätta läsa.

Brekeriet Beer AB från Landskrona är ett bryggeri som alltid jäser sina öl med vildjästen Bretanomyces och ofta gör en andra jäsning för att smaksätta ölet.

Eftersom jag inte hade läst på etiketten började jag fundera över om det var något fel på Lusse Lelle (varunr 11248, pris 27,90) när ölen som hälls upp i glaset är mer eller mindre gul, men när jag doftar på den och känner doften av lussebullar konstaterar jag att de har lyckats skapa den öl de ville.

Lusse Lelle är av typen Berliner Weisse och har jäst med saffran, brettanomyces och mjölksyrebakterier. Doften domineras av saffran, sötmandel, apelsin, honung och en diskret ton av stall. Smaken är mycket frisk och syrlig med tydlig ton av saffran och honung. Lång eftersmak med tydlig ton av grapekärnor.

Eftersom jag gillar att röra mig utanför boxen fullkomligen älskar jag den här ölen, den är så långt ifrån en vanlig stor stark som det går att komma. Servera den 10-12 grader i en aromkupa, gärna till en rumstempererad gräddost eller varför inte prova till en lussebulle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.