Julkalender by Erik Grödahl – lucka 23

Det här är ett vin som har gått från klarhet till klarhet och gör alltid succé vart den än är med. Det här är en favorit i repris från julkalendern 2020,m men repetition är kunskapens moder. Vilket är vinet då? Braida Brachetto d’Acqui 2021 (varunr 6260, pris 99,-) kommer från Piemonte i Italien. När det gäller mousserande och pärlande viner är regionen är mest känt för de vita vinerna på druvan Moscato, men det här är ett rött mousserande på druvan Brachetto.
Druvan är av italienskt ursprung och odlas främst i Piemonte. Druvan Brachetto brukar producera viner med toner av röda bär såsom jordgubbar, hallon och körsbär. Vinerna är söta och kallas ofta för en röd variant av Moscato d’Asti.
DOCG Brachetto d’Aqui avser viner framställda av 100 % Brachetto, vinerna kan vara stilla, pärlande eller mousserande. Området ligger runt Acqui di Terme i Alessandria och delar av Asti.

Vinet är medelfylligt och sött med en uppfriskande syra. Servera gärna till en limecréme. Om du har bråttom, kan du servera det som en limecremé istället. Det passar också bra till andra chokladdesserter som vit eller mörk chokladmousse.

Limécreme
ca 12-15 st

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad (gärna på kokos eller havre från Nordic Chocolate i Umeå)
50 g smör, rumsvarmt
Garnering:
½ dl rörsocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Häll i små snapsglas av plast (3-4 cl) och ställ i kylen. De blir klara på 3-4 timmar.
Innan servering, blanda limeskal och rårörsocker och strö över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *