Julkalender by Erik Grödahl – lucka 25

I närmare sjutton år var hon ansvarig vinmakare hos Jean-Marc Brocard, men sedan ett antal år tillbaka står Clotilde Davenne på egna ben. Jag har hyst en kärlek till hennes eleganta och stilrena viner långt innan jag träffade henne andra gången för tre år sedan, första gången för tolv år sedan var jag rätt ny i vinvärlden och hon var ett okänt ansikte för mig. I dag är hon lika känd för sina Chablisviner som för sina Crémant de Bourgogne.

För tre veckor sedan träffade jag henne på en journalistlunch Stockholm där vi provade elva av hennes viner. Ett som jag fastnade för var hennes Crémant de Bourgogne 2006 Extra Brut (varunr 72493, pris 199,-) som släpps i tillfälligt exklusivt sortiment måndagen den 27/11. Endast 120 flaskor, så det gäller att sitta redo framför datorn klockan 10.00 för att säkra sig några flaskor.

Doften är mogen med toner av brioche och nougat. Smaken är först frisk och övergår sedan till mjuk och krämig. Eftersmaken är lång med toner av nougat. Jag kommer definitivt att köpa sex flaskor, som jag kommer att avnjuta 10-12 grader tillsammans med lite löjrom och smetana på en hembakad crostini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *