Söndag och alkoholfritt igen. Att hitta goda alkoholfria röda viner är en utmaning för mig som har svårt för socker eftersom alkoholen är en smakbärare måste den ersättas och då är socker det naturliga alternativet. De bästa alternativen är bärdrycker och här finns det en hel del bra att välja på. En av mina favoriter är Nigrum (varunr 1925, pris 37,-). Namnet Nigrum kommer från det latinska namnet för svarta vinbär Ribes Nigrum L. Bären kommer från gården Ribes Nigrum i östra Jämtland. De norra delarna av Sverige har utmärkta klimatiska förutsättningar att framställa bärdrycker tack vare att växtsäsongen är lång och bären når en maximal mognad med bra balans mellan syra och socker.
Nigrum är framställt av svarta vinbär, druvjuice och vatten, vilket ger en mjuk smak. Den höga fruktsyran medför att sötman inte framträder och i stilen påminner Nigrum väldigt mycket om ett rött vin. Passar utmärkt till rätter serverade med krämiga eller syrliga tillbehör, prova den till renskav, potatispuré och gräddsås smaksatt med lingon. Extra bonus är ju att du får c-vitaminer på köpet.