Julkalender by Erik Grödahl – lucka 26

Snart kommer Mistralen till Piteå och vi pratar inte om och vi pratar inte om den hårda och nordliga vinden som sveper fram i Provence, Languedoc och Rhônedalen utan Agricola Molino Moscato d’Asti Mistral 2020 som inom kort finns på Systembolagets hylla i Piteå. Ingen gladare än jag som älskar detta söta och spritsiga vin från Piemonte i norra Italien. Vinet har vunnit stor uppskattning på mina Italienska provningar under sommaren och hösten när jag har serverat det till Limecréme, en magisk kombination. Det här vinet passar också utmärkt till till olika typer av pannacotta, chokladmousse, jordgubbar doppade i choklad m.m. Du som inte har lyckan att bo i Piteå beställer hem det till din butik för att avnjuta det till limecéme.

Vit choklad- och limecréme
Det här är en stor favorit på mina vin-och chokladprovningar, ursprungsreceptet var en limetryffel, men numera serverar jag den i snapsglas och det är betydligt enklare. Att det bara är ett litet snapsglas beror på att vi provar som mycket annat, serverar du den som ensam dessert, använd ett snyggt glas eller en crème brûlée form.
Det här behövs till 4-6 portioner
150 gram vit choklad
50 gram smör
1 dl grädde
2-3 msk limesaft beroende på hur syrlig du vill ha den
Finrivet skal från en lime
Rårörsocker
Björnbär eller hallon
Gör så här:

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg ner i skålen tillsammans med chokladen.
  2. Koka upp grädde och limesaft.
  3. Häll gräddblandningen över chokladen och smöret, rör ihop till en slät masssa.
  4. Häll i portionsformar och låt det stelna i kylen 4-6 timmar.
  5. Servering: Blanda rårörsocker och limeskal, strö över och toppa med björnbär eller hallon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *