Julkalender by Erik Grödahl – lucka 26

La Guita Manzanilla (Nr 8201, pris 62,-) och jag har hängt ihop längre än jag och min fru. Den brukar allt som oftast att inleda mina vin & chokladprovningar, där deltagarna först får prova den som den är och det är väl inte direkt klackarna i taket, men när den sedan får sällskap av chokladcréme, olivolja och flingsalt, då blir de flesta lyriska. Sherrystilen Manzanilla, som är samma stil som Fino, men det kommer från Sanlucar de Barrrameda har väl inte förmågan att skapa kärlek vid första munkontakten, men ha tålamod för det blir livslång kärlek till en spottstyver. Det här är ett vin som jag avnjuter 8-10 grader till oliver, chark, ost, rostade mandlar, en helt perfekt aperitif. Lär dig mer om Manzanilla/Fino nedan:

Hur framställs då Fino och Manzanilla? De börjar sitt liv som ett vanligt vitt vin framställt av druvan Palomino Fino som blir uppspritat till runt 15 % alkoholhalt. De uppspritade vinerna läggs sedan på en typ av fat som kallas Botas och det är nu tack var mikroklimatet som lagret av flor bildas på vinets yta. Några gånger per år fylls det på med fräscht vin för att behålla jästlagret i dessa fat som är fyllda till ungefär en fjärdedel.

Ett viktigt moment i framställningen är att prova av vinerna, det görs av en venenciadora eller venenciador beroende på om det är en kvinna eller man. En vanlig Finoeller Manzanilla märks med ett streck på fatet.

Den sista delen i framställningen som gör dessa viner unika är lagringen som kallas Solerametoden. Kortfattat går det till så att vin från tunnor som ligger staplade på varandra blandas (se bilden nedan). När fatet längst ner tappas på vin, fylls et på med vin från fatet ovanpå som i sin tur fylls på med vin från faten ovanpå osv. Det här innebär att vinerna hela tiden håller en jämn och hög kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *