Julkalender by Erik Grödahl – lucka 27

Att det här vinet fortfarande finns kvar på Systembolagets hylla 18 månader efter att det lanserades är för mig en gåta, för det här vinet är riktigt bra. Gérard Bertrand Rivsaltes Ambre 1985 (varunr 8381, pris 119,-) är en gåva till mänskligheten, vi pratar om ett vin vars druvor skördades för 33 år sedan och som efter avslutad jäsning har fått vila 31 år på fat innan buteljering och det till ett pris som är på samma nivå som 8 cl av ett enkelt dessertvin på krogen. Min rekommendation, köp hem minst sex flaskor.
Doften är välutvecklad med toner av torkade frukter, choklad, nötter och rostat kaffe. Smaken är mycket söt med toner av torkade frukter och choklad, lång och komplex eftersmak.
Första gången jag provade vinet i juni 2017 avnjöt jag det tillsammans med en lingon- och chokladpaj (recept på www.polarica.se), en magisk kombination. Sedan dess har jag provat det till rumstempererad långlagrad hårdost, Erik Grais (recept på bloggen) och till chokladtryffel, alla kombinationer är lika utmärkta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *