Julkalender by Erik Grödahl – lucka 29

“Save the date” – i dag ligger jag åtta dagar före schemat. Birichino Malvasia Bianco 2015 (varunr 96280, pris 149,-) lanseras i i TSE den 7. december. Birichino är en producent vars viner alltid gör mig glad. Det är en ung producent som startades av Alex Krause och John Locke 2008 effer att de under fyra decennier har varit verksamma som vinmakare i Kalifornien, Frankrike och Italien. Fokus ligger på svalklimatsviner på druvor från gamla stockar. De har bl.a. några härliga viner från Grenache, Cinsaut, Mourvédre och Pinot Noir i sin portfölj.

Malvasia Bianco är en druva som förknippas med värmen i södra Italien, men den trivs också utmärkt i Monterey som ligger vid kusten 19 mil söder om San Francisco. Doften är parfymerad och kryddig med inslag av vita blommor och citrus, Om jag hade fått vinet i en blindprovning hade Muscat eller Torrontes legat nära till hands. Smaken är knastertorr, men det finns en fetma som som kommer från att vinet har fått vila sex månader på sin jästfällning. Det här är ett riktigt gott vin som jag skulle servera 10-12 grader till heta torskbiffar med glasnudlar och sojastekt lök.

Det här behövs för 2-3 personer:
400 gram torskfilé
1 finhackad gul lök
1 finhackat citrongräs
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk finhackad koriander eller ½ tsk mald koriander
1 halv finhackad röd chili (om Ni vil ha lite hetare biffar, ta med fröna)
1 ägg
½ – 1 tsk salt
Olivolja att steka i

1 gul lök
Soja
Balsamvinäger
Vatten
Olivolja att steka i

Glasnudlar
Gör så här:

  1. Finhacka lök, citrongräs, vitlök, chili och koriander. Mixa tillsammans med torskfilé, ägg och salt i en matberedare till jämn konsistens.
  2. Forma till 4-6 biffar och lägg åt sidan.
  3. Finhacka löken och fräs några minuter, tillsätt ungefär 1 tsk soja, 1 msk balsamvinäger och 2-3 msk vatten, låt koka ihop och smaka av.
  4. Stek biffarna 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Förbered glasnudlarna under tiden.
  5. Servera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *