Julkalender by Erik Grödahl – lucka 27

Frågan lyder, “När drack du en Chardonnay från Navarra senast?” – När jag ställde frågan på min provning i Umeå i lördags, så var det ingen som hade gjort det tidigare, men jag är övertygad om att de gör det igen. Varför? Jo, Chivite Finca Legardeta Single Vineyard Chardonnay 2022 (Nr 51291, pris 199,-) imponerade stort på provningsdeltagarna. Växtplatsen för vingården Legardeta ca 450 meter över i havet ger en lång växtsäsong vilket resulterar i ett friskt vin med utvecklade aromer.

Vinet har en stor doft med toner solmogna stenfrukter, citrus, smörighet och rostade nötter. Smaken är mycket frisk med den för Chardonnay karaktäristiska mjuka munkänslan. Lång eftersmak med toner stenfrukt och rostade nötter. På provningen serverades vinet till oströra (1 dl Västerbottensost, 1/2 dl smetana och 1 krm vitpeppar) i rågchips toppat med svart tångrom, en fantastisk kombination, m.a.o. finns det syra och krämighet på tallriken så är det utmärkt till skrei, hälleflundra, kyckling eller kalv. Stark köprekommendation på detta vin.

Det sägs att familjen Chivite är de som har varit aktiva längs inom vinmakning i det nuvarande Spanien, deras historia sträcker sig bak till 1647.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *