Första dagen i december innebär “Glöggens dag” och Julkalender by Erik Grödahl går “all in” med fyra luckor idag där jag plockar ut mina fyra favoriter från gårdagens glöggprovning på Arkipelag i Luleå. “Glöggprovning by Erik Grödahl” är inte det traditionella sättet att avnjuta glögg, uppvärmd med russin och mandlar. Jag serverar den sval med goda tilltugg. Jag presenterar mina fyra favoriter i den ordning de serverades på provningen och först ut är Bergskär Glögg av Lingonvin (Nr 94025, pris 100,-/halvflaska). Det här är en hantverksprodukt från New Nordic Beverage i Norsjö. Den är framställd av Bergskärs rosévin på Lingon och har vinifierats med äpppelmust på svenska äpplen, vilket ger en glögg med lägre alkoholhalt, 11,5 %. Trots 87 gram socker/liter upplevs den som torr. Servera den kylskåpssval i en vinkupa och avnjut den till oströra (1 dl Västerbottensost, 1/2 dl smetana och 1 krm vitpeppar) i rågchips toppat med kapris, en fantastisk kombination.