Jag är steget före, när alla andra i dag öppnar första luckan i sin julkalender är jag framme vi lucka 31.
Den här veckan har jag tillsammans med kollegorna i Words & Wines, Winestories och Spirit Avalon jobbat med #ursprungspanien där vi har haft olika vinaktiviteter i Göteborg och Stockholm. Det är en förmån att få presentera spanska viner för bransch och allmänhet, jag har skrivit det tidigare och skriver det igen, Spanien är för tillfället det mest spännande vinlandet i världen, så vad passar inte bättre än en Cava när det är bubbellördag i kalendern. En av många bra Cavaproducenter är Gramona och det som är kännetecknade för dem är den långa tiden på jästfällningen vilket ger komplexa och mjuka viner.
Gramona Imperial Gran Reserva 2014 (varunr 71964, pris 219,-) var ett av de viner vi hade med oss i Göteborg och Stockholm, mycket omtyckt av besökarna. Det är en cuvée på 50 % Xarel-lo, 40 % Macabeo och 10 % Chardonnay. Doften är komplex med toner av bokna äpplen, rostat bröd och den jordighet som undertecknad förknippar med Cava. Bubblorna är mjuka och krämiga med en lång och härlig eftersmak. Jag avnjöt den till min lunch i onsdags som var paella, vinet gifter sig på ett umärkt sätt med saffran. Ett annat tips är räkor i saffranskräm som jag hade med på en provning i Umeå förra helgen.