Julkalender by Erik Grödahl – lucka 34

Äntligen återvände ljuset till Piteå, det är sällan jag har känt mig så tacksam över snö. Jag var till Luleå i går och höll en provning, det var rena mardrömmen att köra hem på dessa mörka vägar, men väl medveten om vilken succé dagens rekommendation hade gjort på provningen, så körde jag med ett leende på läpparna.

I normala fall skriver jag mina inlägg långt i förväg, men den här gången är det en favorit i repris, som skrivs i realtid. Även i en julkalender kan man få samma sak i luckan två gåner och jag tror att dagens rekommendation försvann i mängden när den var med i min krönika för tre veckor sedan.

Jag är fullkomligt medveten om hur gott det här vinet är, men jag blev glatt överraskad över hur fantastiskt bra det fungerade till rumstempererad långlagrad Svecia och Prästost, vi pratar om Merito Cream (varunr 8380, pris 85,-/halvflaska). Cream tillhör ju den kategori av sherry som förknippas med blåhåriga tanter, men det här är något helt annat än Bristol Cream. Den här sherryn är framställd genom att torr oloroso har blandats med en mycket söt PX, som sedan lagras 5 år på 500 liters ekfat, för detta vin får vi betala 85,-, ja du läste rätt, det känns som en mycket bra Spanienhistoria.

I år blir det ett paradigmskifte, Merito Cream får ersätta portvinet till Bingolotto på lilla julafton eller ivarjefall bli ett komplement. Detta skall jag avnjuta tillsammans med prästost och Svecia som har legat i rumstemperatur i 10-12 timmar, lite tomatmarmelad och hembakat frukt-och nötbröd. Just det, jag kommer ju hem från Gran Canaria sent på lilla julafton, så det får blir på julafton istället, tala om årets julklapp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *