Julkalender By Erik Grödahl – lucka 35

Veckans dessertvinsrekommendation till Järnspisens fredagspåse får också bli veckans söta vin i julkalendern. Aktuell årgång av Château Baulac Dodijos (varunr 2154, pris 119,-) enligt Systembolagets hemsida är 2018, men på hyllan i Piteå är det 2016 som gäller, så det är den årgången min rekommendation bygger på . Jag stiftade bekantskap med vinet inför förberedelserna till VM i blindprovning. Det är sällan jag väljer en Sauternes till osten eller desserten eftersom jag har en förkärlek till de söta österrikiska vinerna, som jag i allmänhet tycker är både bättre och framför allt erbjuder högre kvalitet per investerad krona. Château Baulac Dodijos 2018 visar att det går att hitta riktigt bra Sauternes till ett anständigt pris. Om jag skall avslöja ett av mina blindprovningstips när det gäller att identifiera botrytis, så är det doften av saffran och den är tydlig i det här vinet tillsammans med färska stenfrukter och citrusfrukt. Smaken är söt och fyllig med en frisk syra. Jag avnjuter Château Baulac Dodijos 2018 12-14 grader till en gräddig dessert eller en krämig blåmögelost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *