Julkalender by Erik Grödahl – lucka 38

I samband med EM i blindprovning som genomfördes i Aÿ i mitten av maj passade jag på att besöka några producenter i närområdet. En av dem var Goutorbe-Bouillot i Damery. Namnet Goutorbe-Bouillot härstammar på klassiskt franskt vis från giftermål långt tillbaka i tiden, i det här fallet mellan familjerna Goutorbe, Bouillot och Papleux. Sedan dess har många flaskor passerat strupen och numera drivs Champagnehuset av Bastien Goutorbe som var vår ciceron och han sköter om den åtta hektar stora vingården tillsammans med sina föräldrar  Dominique och Dominique, ja de heter faktiskt så.

De säljer en liten del av sina druvor till bl.a Krüg, men målet är att på sikt använda allt till den egna produktionen. Familjen jobbar hållbart och är certifierade av HVE (Haute Valeur Environnementale) och Viticulture Durable de l´exploitation.

Dagens tips är deras Champ de Craie Blanc de Blancs (varunr 73380) som är en cuvée bestående av åtta årgångar (2000-2013).  Efter 30 månader på jästfällning har den utvecklat en komplex doft med toner av rostat bröd tillsammans med citrusfrukter. I munnen känns till en början en uppgiggande syra som övergår till en krämig mousse med en lång avslutning med toner av syrliga gröna äpplen och mineral. Det här är den perfekta aperitifen att starta kvällen med tillsammans med en avokadoröra på smörstekt bröd toppat med räkor. Serveringstemperatur 10-12 grader i stora kupor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *