Förra veckan hade jag förmånen att vara med på en masterclass med producenten Joan D’Anguera från Montsant i Katalonien, provningen låg helt rätt i tiden eftersom två av deras viner släpps i TSE idag. Dagens rekommendation är Planella 2016 (varunr 95259, pris 189,-). Jose D’Anguera jobbar hållbart och är biodynamiskt certifierade enligt Demeter.
Planella 2016 är en cuveé på 90 procent Cariñena och 10 procent Syrah. Det här är ett vin för dig som gillar ärliga, slanka fruktdrivna viner som speglar ursprunget. Elegant finstämd doft med toner av solmogna röda och mörka skogsbär med en touch av lakrits och mineral. Smaken är frisk och i min mun känns tanninerna väl integrerade, eftersmaken är lång med härliga laktritstoner. Servera 13-15 grader i en stor kupa till spanska köttbullar i tomatsås med patatas bravas och en hemlagad majonäs. Majonäsen mjukar upp vinets friskhet och det känns mjukt och lent i munnen. Lagringspotential minst sju år, så köp på dig några flaskor innan det tar slut.