Julkalender by Erik Grödahl – lucka 4

I dag gör Julkalender by Erik Grödahl ett stopp i Alto Adige, Munskänkarnas vinort 2023. Italiens minsta vinregion både till antal ha och produktion och dess omgivningar är mer förknippad med vintersport såsom skidskytte och alpint än vin. Men här görs genomgående högklassiga viner på både inhemska och internationella druvsorter. Ett vin som har blivit väldigt omtyckt på mina provningar hos Munskänkarna under året är Elena Walch Lagrein 2022 (Nr 50472, pris 199,-). Elena är arkitekten från Milano som skulle restaurera slottet Ringberg, men förälskade sig i ägaren Wilhelm Walchs son Werner, de gifte sig, hon lämnade Milano och det skall vi vara tacksamma för annars hade vi förmodligen inte fått njuta av dessa fantastiska viner.
Elena Walch Lagrein 2022 har en stor doft med toner av mörka frukter såsom körsbär, blåbär och plommon tillsammans färsk tobak och kryddighet. Smaken är mycket fyllig och koncentrerad med balans mellan strävhet och syra.
Jag avnjuter vinet gärna till stekt gnocchi med en sås på grädde och riven Västerbottensost som toppas chips gjort på Schwarzwaldskinka eller Prosciutto. (Enklast att steka utan olja några minuter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *