Julkalender by Erik Grödahl – lucka 3

I onsdags gjorde vi ett stopp på en japanskt inspirerade restaurangen Kampai här i Tallinn där jag avnjöt ostron med Kimchi och pepparrot tillsammans med en ljuvlig Albariño från Rias Baixas. Det fick mig osökt att tänka på en av mina personliga favoriter i den genrén Attis Lias Finas Albariño 2022 (Nr 71667, pris 199,-). Ett vin som alltid faller provningsdeltagare och mässbesökare i smaken, ja även vinbedömare, i Decanters test av Albariño tidigare i höstas fick den 93 poäng. Den är mycket sympatiskt prissatt i Sverige, som jämförelse ligger den runt 22 GBP i England och 25 Euro i taxfreen på Tallink Silja.
Doften är elegant med toner av färska stenfrukter, citrus och gula äpplen. Smaken är frisk med stor fyllighet, resultatet av en kort tid på ekfat och sex månader på jästfällningen.
Den allmänna rekommendationen till det här vinet är fisk och skaldjur, men testa till kyckling i krämig mangosås, magisk kombination.

Kyckling i krämig mangosås
Det är behövs för fyra personer
4 kycklingfiléer
300 gram mangopuré (mixa färsk eller fryst)
2 msk finriven ingefära
½ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk smör
1 msk curry eller currypasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja eller smör till stekning

300 gram skivade skogschampinjoner
1 gul och 1 röd paprika (stora alternativt två små av varje) skuren i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1-2 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Olja eller smör till stekning

Till servering
Granatäppelkärnor
Jordnötter
Koriander
Finhackad röd chilipeppar
Lime

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 o C.
Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Stek svamp, paprika och lök i smör eller olja smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Servera med röran, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *