Julkalender by Erik Grödahl – lucka 44

Ni som följer mig på bloggen har säkert uppmärksammat att det är väldigt få rekommendationer av Bordeauxviner. Den främsta orsaken är att jag dricker väldigt lite Bordeaux och att de enligt min åsikt ofta är överprissatta, men det finns lysande undantag och under den här hösten har jag provat några som jag kommer att rekommendera framöver.

Först ut är Château Pierrail Bordeaux Supérieur Rouge 2015 (varunr 76905, pris 169,-). Det är en cuvée på 85 % Merlot och 15 % Cabernet Sauvignon som har fått ligga på franska ekfat i 12 månader. Ursprunget går inte att ta miste på, jag brukar kalla det “Bordeauxstick” och det är lite svårt att beskriva med ord, men i det här fallet när doften av mörka plommon tar överhanden då är Merlot den dominerande druvsorten, är det svarta vinbär och cederträ som dominerar då är det Cabernet Sauvignon. Förutom doften av solmogna plommon och lite svarta vinbär i bakgrunden finns det fattoner i form av mörk choklad. För att vara en relativ ung Bordeaux är den drickmogen redan nu med sin elegans och väl integrerade tanniner. Eftersmaken är lång med toner av mörka frukter och mörk choklad.

Servera 15-17 grader i stora kupor till exempelvis ugnsstekt majskyckling i gräddsås. Trots drickmognaden är det inga problem att lagra det här vinet ytterligare 10-12 år, så beställ en kartong eller två det här en en bra investering. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *