Julkalender by Erik Grødahl – lucka 47

Sherryrevolutionen fortsätter och idag är det Amontillado som är på tapeten.

Amontillado är en typ av Sherry som började som en Fino eller Manzanilla med biologisk mognad för att sedan fortsätta med oxidativ mognad utan flor.

En fat med Fino/Manzanilla blir Amontillado när täcket av flor inte kan hitta mer näring för att överleva.

Mer neutral druvsprit tillsätts och alkolhalten höjs till mellan 16 och 22 procent.

Jämfört med Fino/Manzanilla så blir en Amontillado mörkare i färgen. Doften är mer komplext med toner av torkade stenfrukter, citrus, nötter och färsk tobak. Smaken är (numera) torr och viskös med en lång och elegant eftersmak med toner av nötter och torkad frukt.

Ovanstående rader är en klockren beskrivning av Real Tesoro del Principe Amontillado (varunr 8366, pris 84,-). Servera den runt 12 grader som aperitif tillsammans med exempelvis salta mandlar eller karamelliserade valnötter. Det är också en perfekt följeslagare till chorizo.

Nästa inlägg handlar om Oloroso.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *