På lilla julafton är det uppesittarkväll och är vi hemma så brukar vi se Bingolotto. Till Bingolotto på uppesittarkvällen äter man rumstempererad långlagrad hårdost och dricker portvin, det är sen gammalt, men ett hett tips från coachen är, klä granen innan. Ostens sälta kräver mer sött vin, som i sin tur kräver mer ost, som i sin tur kräver, ja, du förstår… Ett mycket bra alternativ som finns på hyllan i de flesta butiker är Grahams Late Bottled Vintage, årgång 2014 finns på halvflaska för 99,- och årgång 2015 på helflaska för 159,-. Late Bottled Vintage är en typ av årgångsport som ligger på stora fat mellan 4 till 6 år, ungefär det dubbla jämfört med en Vintage vilket gör den drickmogen snabbare. Portvin framställs genom att jäsa vinet till runt 6 procent för att sedan avbryta jäsningen med vinsprit. Resultatet ett sött vin med hög alkoholhalt. Servera 16-17 grader. En öppnad flaska klarar minst ett halvår i kylen.