Julkalender by Erik Grødahl – lucka 52

Det är dumt att ge löften, men jag har lovat mig själv att i den mån det är möjligt, dricka sherry en gång i veckan. #thesherryrevolution som jag har startat har än en gång visat vilken bredd och mångfald denna dryck erbjuder.

Jag är framme vid “sista stationen” och nu är det fokus på sötma. Det framställs olika typer av söt sherry, exempelvis Bristol Cream som har funnits på Systembolagets hyllor sedan 1970, det är en instution och kanske anledningen till att så få dricker sherry. Cream sherry framställs genom att blanda en torr sherry, exempelvis Oloroso med Pedro Ximenéz (P.X.) eller Moscatel. Ibland tillsätts arrope som är koncentrerad ihopkokt druvmust.

För mig är söt sherry de naturligt söta framställda av Moscatel eller P.X. Jag är svagast för den sistnämnda, den skall enligt förordningarna innehålla minst 212 gram socker per liter, men oftast ligger den över 400 gram liter.

P.X. framställs av sent skördade druvor eller druvor som har fått torka i solen. Det här ger ett nästan svart, sött koncentrerat vin, som är en dessert i sig. Min favorit är att ringla lite P.X. över hemlagad vaniljglass, betydligt godare än chokladsås. Prova själv och du är såld. Det finns P.X. i många prisklasser och jag rekommenderar att börja med en som är mycket prisvärd, Monteagudo Pedro Ximenéz (varunr 8328, pris 99,-), 424 gram socker per liter, sagolikt gott.

I dag kommer basvinet till många av P.X.-vinerna från närliggande Montilla-Morilles vars klimat minskar risken för att druvorna skall mögla. Från det området kan du testa Don PX Gran Reserva 1987 (varunr 76180, pris 179,-). Jag hade med det på en provning i Skellefteå i söndags, mycket uppskattat.

Det här var sista stoppet för i år i #thesherryrevolution. Jag lär återkomma 2018 med nya tips.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.