Julkalender by Erik Grødahl – lucka 53

Näst sista luckan i årets julkalender och jag förflyttar mig till Munskänkarnas vinort 2017, Istrien i Kroatien.

Om varje vinområde som jag hyser kärlek till skulle leda till äktenskap vore jag bigamist med råge. Jag har så lätt att bli kär i ett nytt område och det är sällan eller aldrig en tillfällig flört utan en kärlek som består. Ibland är vi ifrån varandra ett tag, men när vi ses igen är det som att vi sågs i går.

Istrien är ett typexempel på kärlek vid första ögonkastet och trots två besök i år och minst 30 provningar på temat runt om i Sverige så jag en längtan efter regionen och dess viner.

Det är svårt att välja, men om jag måste välja årets vin från årets vinort blir det Roxanich Super Istrian Cuvée 2009 (varunr 75354, pris 348,-). Det är en cuvée på 40 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon och 20 % Borgonja (Blaufränkisch). Producenten Roxanich jobbar naturligt med naturjäst, spontanjäsning och lång skalkontakt (mellan 30 och 100 dagar). Det här vinet har efter jäsningen fått vila 4 år på 55 hl stora ekliggare. Det här är ett vin som inte skall beskrivas utan upplevas, beställ en flaska eller tre, korka upp, häll upp i ett glas med stor kupa och avnjut det 15-17 grader på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *