Julkalender by Erik Grödahl – lucka 54

Sista luckan i julkalendern 2019 är den krönika som publiceras i Gratistidningen den 27/12. Ett stort tack till dig som har följt min Julkalender. Nu tar jag ledigt några veckor och är tillbaka vecka 2, då jag startar med “Januarifönstret” tre gånger per vecka, fyndviner för en tom plånbok. Men nu till min krönika:

Om några dagar går vi in i århundradets tredje decennium, det känns som att millennieskiftet, ligger nära i tiden när jag hastigt tittar i backspegeln. Men om jag sätter mig ner och reflekterar en liten stund så har det ju skett otroliga förändringar sedan dess både i vårt närområde och runt om i hela världen. Vem trodde att klimatet skulle vare det som stod på agendan 20 år senare och att svensk tjej som fyller 17 år i januari lyckas reta upp både Trump och Putin, Greta måste ha träffat en öm punkt. Om dessa två herrar skulle åka till vinområdena Languedoc i södra Frankrike eller Muscadet vid Atlantkusten skulle nog även de konstatera att något drastiskt har skett. Sedan 1999 har skörden förflyttats en månad bakåt i tiden. Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer det att finnas förutsättningar att göra högklassiga viner i Skåne 2039.

Min önskar till Er som läser mina krönikor är att om Ni inte gör det redan, börja att reflektera och agera när du gör dina inköp. Det är inte en indirekt uppmaning till att Ni skall börja handla dyrt, men det är alltid bra att fundera över varför bananer kostar 12 kronor per kilo, en t-shirt 49 kronor, 3 liter vin i en pappförpackning 169 kronor eller 100 gram mjölkchoklad 6 kronor. För att det skall vara möjligt är det någon som inte får ”avtalsenlig” lön för sitt arbete och de finns definitivt inte i de led som är närmast slutkunden. Personligen tycker jag att vi skall sluta handla dessa produkter om vi har möjlighet och istället köpa sådant som vi vet ger ett bättre liv till de människor som jobbar på bananplantagerna, i fabrikerna i Bangladesh, på vingården i Sydafrika eller på kakaoodlingarna i Ecuador. Det är ett första steg på vägen mot en bättre värld som i slutändan leder till ett bättre klimat.

Mitt enda nyårslöfte är att fortsätta utvecklas och bli en än bättre människa, det är något vi alla måste jobba med varje dag. Nyårslöften i stil med att dra i gång träningen, äta sundare, godislöfte m.m. är ofta sådant som faller efter ett tag. Det är bättre att lägga in det i den långsiktiga utvecklingsprocessen.

Mina krönikor kommer att fortsätta i samma stil, det kommer att bli en mix mellan desserter, vegetariskt/vegan, fisk och animaliskt. Den enda förändringen är att jag varje vecka att tipsa om ett s.k. fyndvin, oftast är det viner som ligger i beställningssortimentet.

Men vad vore en krönika utan mat och den här gången skall vi göra det väldigt enkelt för oss, det här är perfekt att äta i mellandagarna eller som alternativ till pizzan på nyårsdagen.
Vi pratar om smörrebröd, i vanliga fall brukar jag åka till Köpenhamn ett par gånger per år, men i år har det bara blivit en gång, så förra torsdagen hade jag abstinens efter smörrebröd. Sagt och gjort, jag köpte hem lite danskt rågbröd och gjorde några av mina favoriter, rökt lax med äggröra, räkor med majonnäs toppat med löjrom, sill och den stora favoriten, rostbiff, currydressing, rostad lök och kapris. Kanske inte så hälsosamt, men vissa dagar måste du ta steget ur utvecklingsprocessen och sedan gå tillbaka.

Smörrebröd med rostbiff, currydressing, rostad lök och kapris
Det här behövs till en person
1 skiva rågbröd
50-75 gram naturell rostbiff
Currydressing (3 msk crème fraiche, 1 msk majonnäs, ½ tsk curry, 1 krm salt). Gällande curryn så skiljer sig styrkan åt, så smaka dig fram.
Rostad lök
1 msk kapris

Dryckestips: Det hänger ju helt och hållet på tid och rum. Pite Bryggeri Pite Pale Ale (varunr 31135, pris 37,50) och This is How How to Bullshit a Bullshitter Modern Pale Ale (varunr 85851, pris 27,90) fungerar utmärkt tillsammans med en rumstempererad julsnaps. På nyårsdagen kanske det blir bättre med alkoholfritt, Sigtuna Non Alco Pale Ale (varunr 1975, pris 16,90).

Ett sista råd på vägen, repetition är kunskapens moder, börja nyårsafton med den bästa Champagnen, vid tolvslaget kan du dricka alkoholfritt.

Ha ett gott slut och en bra början på 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *