Julkalender by Erik Grödahl – lucka 7

Jag ändrade om lite i ordningen denna vecka. I vanliga fall skall det vara öl på onsdagar och söta viner på torsdagar, men denna vecka vände jag i schemat. Dagens rekommendation är en gammal favorit som släpps i tillfälligt sortiment i morgon den 8/11. La Trappe Trappist Quadrupel (varunr 89369, pris 35,40) bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som ligger vackert beläget i nederländska Tilburg. Här bryggdes det första ölet år 1884. Bryggeriet i Koningshoeven har både en historia som kommersiellt bryggeri och strikt ideellt, därav finns en bredd av såväl traditionella som mer moderna. Alla öl produceras med ett genuint omsorgsfullt och tidskrävande hantverk, huvudsakligen med lokalt odlade råvaror.
Vad är egentligen Quadrupel? Jens Skrubbe på öljsajten skrubbe.com beskriver det så här:

Enligt mig har benämningen inget större berättigande och vad jag förstår är det ett sätt för belgiska bryggare att öka försäljningen i Nederländerna (och USA) genom att använda q-begreppet. Det har INGENTING med antalet jäsningar eller med tillverkningen att göra! Att till exempel kalla Westvleteren XII för en ‘quad’ får mig att implodera…
Likväl kan jag inte förneka att den typ av öl ofta tilltalar mig och ofta är väldigt god! Men eftersom jag försöker vara någon inom ämnet och har tolv års erfarenhet så har jag skapat ett eget ord för denna typen av öl, nämligen Belgisk Barley Wine.

Jag är benägen att hålla med. I vilket fall så är det komplexa öl där doften domineras av sötma, såsom honung och gräddkola. Smakmässigt har den relativt hög fyllighet, markerad beska och väl integrerad alkoholsötma. Jag serverar den gärna 12-14 grader i en stor kupa till exempelvis rumstempererad långlagrad hårdost eller varför inte till nedanstående anrättning:

Öl och mat i kombination – Marinerad rumpstek med ugnsrostad spetspaprika
Det är enkelt och otroligt gott. Receptet hittade jag hos trappistbryggeriet Maria Toevlucht när jag hjälpte Ångbryggeriet med deras ölmeny och nyfiken som jag är var jag tvungen testa.
Det här förbereder du redan i kväll, då är det klart på lördag.
Ingredienser
1 kg rumpstek
8 röda spetspaprikor

Marinad
500 gram brun senap
350 gram grovt havssalt
60 gram ingefära
75 gram tamarind
75 gram sesamolja
4 stjärnanis
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienserna till marinaden i en matberedare.
  2. Rengör rumpsteken och skär bort eventuellt fett.
  3. Lägg köttet i en vakuumpåse tillsammans med köttet, låt det marinera 72 timmar.
  4. Ta ut köttet från påsen, skölj av det, torka och skär i tunna skivor.
  5. Stek spetspaprikorna i ugnen på 200 o C i 15-20 minuter. Låt dem svalna, ta bort skinnet och kärnorna. Mixa till en röra i matberedaren.

För dig som tycker att storleken har betydelse, La Trappe Trappist Quadrupel finns också på helflaska i beställningssortimentet, varunr 89840, pris 79,90).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *