Julkalender by Erik Grödahl – lucka 8

Trots att jag är en stor Champagneälskare är det även denna vecka #ursprungSpanien när jag rekommenderar mousserande.

En av topproducenterna i Katalonien är Gramona och deras viner framställdes tidigare som DO Cava. DO i Spanien är ett ursprungsområde, exempelvis Ribera del Duero, Valencia eller Navarra. När det gäller Cava så är det lite annorlunda, det är ett ”ursprungsområde” som kan komma från olika områden. Även om en Cava måste framställas enligt den traditionella metoden så är inte begreppet Cava en kvalitetsstämpel utan det spelar ingen roll om den kostar 1 Euro eller 999 Euro, det är fortfarande en Cava och det blir lite förvirrande.

Redan 2012 valde producenten Raventos att lämna Cava p.g.a. de stora jättarna och den 30 januari i år släpptes nyheten att producenterna Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat och Mas Candí lämnar Cava och tillhör numera organisationen Corpinnat. För att tillhöra Corpinnat är reglerna lite mer strikta:
Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område inom D.O Penedes. Producenten får köpa druvor, men max 25 procent till ett pris som uppgår till minst 0.70 euro per kilo.
Det skall vara ekologiskt certifierade druvor och de skall skördas för hand. Ett vin med benämningen Corpinnat måste innehålla minst 90 procent av de lokala druvsorterna:

Parellada
Xarel-lo
Macabeo (Viura)
Malvasia

Druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Trepat får bara utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga cuveén.

För rose är endast Monastrell, Garnacha, Sumoll och Xarel-lo rosé tillåtna.

Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Så passa på att njut Gramona Rosé Reserva 2015 (varunr 77195, pris 189,-), den framställdes på den tiden Gramona fortfarande tillhörde Cava, så beställ några flaskor extra av historiska skäl. Oavsett om det är bra Cava eller Corpinnat, så har de en förmåga att passa till rätter smaksatt med curry eller saffran. Prova Gramona Rosé Reserva 2015 till räkor i saffranskräm serverat på skivor av hembakad baguette.

Det här behövs till 12-16 skivor
1-1½ dl hemlagad majonnäs
3-5 msk crème fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
salt
vitpeppar
500 g oskalade räkor
100 g färska champinjoner
Smör
Gör så här:
Skala räkorna, finhacka svampen och stek i smör 3-5 minuter. Blanda majonnäs, crème fraiche och saffran. Rör ner svamp och räkor, smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *