Julkalender by Erik Grödahl – lucka 9

När drack du ett vin från druvan Babic senast? Aldrig svarar nog många. Babic är en blå druva som kommer från Dalmatien i Kroatien runt Split och Sibenik.
Det är en druva som har en lång växtsäsong vilket ger en bra balans mellan socker och syra. Babic är tjockskalig vilket ger förutsättningar för mörka viner med hög strävhet.

Testament Babic 2016 (varunr 73669, pris 159,-) är ett vin med doft av mörka frukter och färsk tobak, koncentrerad smak med bra balans mellan fruktsyra och strävhet.
Servera till gnocchi med ostsås och chips från ugnsrostad Schwarzwaldskinka, magi i munnen.

Lite kort om Testament WInery:
Testament Winery är Kroatiens första svenskägda vingård och det ägs av riskkaitalbolaget Zhoda Investments. Deras målsättning är att skapa Kroatiens bästa vid de tillfällen jag har presenterat det har det fått mycket superlativer.

Människan har producerat och njutit av vin i Dalmatien sedan två tusen år tillbaka i tiden. Spår av detta syns runt Zhodas vingård där dykare har hittat en av världens största samlingar av amforor, lerkrusen för förvaring av vin i havet utanför Sibenik. Arkeologer har alldeles i närheten av gården funnit ruiner av så kallade hypocaust – sofistikerade underjordiska uppvärmningssystem skapade av romarna för att bland annat får druvor att mogna.

Dessa bevis på den tidens banbrytande teknologier och nu levande vintradition vill Zhoda kombinera med et modernt vineri, ekologisk vingård, häpnadsväckande utsikter och Dalmatiens främsta enologer. Därför kallar de sitt vin Testament. Vinet skall vara ett “Testament to the rich wine growing past”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *