Julkalender by Erik Grödahl – lucka 6

Den här veckan är det “Sherry week” runt om hela världen, så vad passar då inte bättre än att rekommendera ett sött vin från druvan Pedro Ximenéz. Det mesta pekar på att druvan har sitt ursprung i Andalusien. Pedro Ximenéz är en liten tjockskallig druva, rik på socker och som ger hög avkastning.

Trots att vi förknippar den med sherry, så finns de största planteringarna av Pedro Ximenéz i distriktet Montilla-Morilles som ligger nordost om Jerez. Det är också härifrån merparten av druvorna i PX vinerna från Jerez kommer beroende på att det är tillåtet enligt den spanska vinlagen att använda druvor från Montilla-Morilles både i Jerez och Malaga. Av den anledningen kommer också dagens rekommendation från Montilla-Morilles, mer om det längre ner.

Majoriteten av alla viner från Pedro Ximenéz är förstärkta och druvorna har ofta fått soltorka för att öka koncentrationen av socker (en process som kallas Asoleo)

Trots att jag har svårt med socker, fullkomligen älskar jag PX-vinerna som är utmärkta desserviner. Både de starka och söta vinerna passar utmärkt till chokladdesserter gärna med inslag av karamelliserade valnötter. En annan favorit för mig är att hälla lite PX över vaniljglass, men min senaste favorit är dadlar som fylls med torrostade jordnötter som sedan doppas i mörk choklad, får stelna i kylskåpet på ett bakplåtspapper för att sedan rullas i lakritspulver, det går att bli religiös för mindre.

Vinet då? Don PX 1990 (varunr 76180, pris 199,-), ja du läste rätt en halvflaska av ett 29 år gammalt vin för 199 kronor, det känns som en gåva. Jag hade med det här vinet på en provning i Umeå i början av september och deltagarna blev helt lyriska. Här slår Systembolagsklockorna för fyllighet och sötma i taket, det här är ett elixir som du avnjuter med någon av ovanstående rekommendationer alternativt på egen hand. Servera 10-12 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *