Julkalender by Erik Grödahl – lucka 7

Mousserande från det fantastiska vinlandet Portugal tillhör inte vanligheterna. Det finns 28 sorter tillgängliga för tillfället på Systembolaget, 3 av dem i tillfällighet sortiment och resterande i beställningssortimentet, m.a.o. inget i ordinarie sortiment. Ett portugisiskt bubbel som har funnits i det ordinarie sortimentet är Montanha Sparkling Baga (Nr 2818, pris 149,-), men numera måste det beställas. Den blå druvan Baga och regionen Bairrada förknippas i första hand med kraftfulla röda viner, men Montanha Sparkling Baga är ett utmärkt exempel på att det även går att göra bra mousserande. Efter jäsning på ståltankar har vinet fått vila 36 månader på jästfällningen vilket bidrar till en mjuk och krämig mousse. Stor doft med toner av mandelmassa, rostat bröd gula citrusfrukter. En utmärkt aperitif till fyndpris, avnjut den 10-12 grader till rökt torskmousse toppat med räkor.

Mousse på torskrygg i rågchips toppat med räkor (räcker till 15 personer som tilltugg)
140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
25 gram smör
3 msk smetana
1 msk dill
2 krm liquid smoke

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den rinna av.
  2. Hyvla smöret med osthyvel och lägg i botten på en bunke. Lägg på den varma torsken och rör ner smetana, dill och liquid smoke. Rör ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *