Saftig tacogratäng

För två veckor sedan skrev jag det finns korv, det finns korv…. Den här gången blir det, det finns taco, det finns taco och det finns saftig tacogratäng. Den sistnämnda är en gratinerad variant av fredagstacos, som tillagas som en lasagne. Toppa med krossade nachos och servera med guacamole, salsa och sallad.

Saftig tacogratäng
Det här behövs till fyra personer
1 finhackad gul lök
2-4 finhackade vitlöksklyftor
600 gram köttfärs
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk krossad fänkål
1-2 tsk mald spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1-2 tsk chillipulver
2 burkar krossade tomater
2 dl majskorn
1 kruka finhackad koriander
3 dl smetana
300 gram finriven långlagrad hårdost
4-6 tortillabröd
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja att steka i

Guacamole
Salsa
Sallad
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och fräsk lök och vitlök i en stor stekpanna. Ta bort löken och fräs köttfärsen tills den är genomstekt.
  2. Tillsätt kryddor och låt det fräs några minuter, tillsätt lök/vitlök och krossade tomater, låt det puttra tills nästan all vätska är borta.
  3. Smaka av med salt och peppar, rör ner majs och koriander.
  4. Smörj en eldfast form med smör eller olja i botten. Lägg tortilla längst ner och sedan kött, smetana/creme fraiche och riven ost i flera lager likt en lasagne.
  5. Stek i ugnen cirka 20 minuter tills osten är gyllengul.
  6. Servera med dina med guacamole, salsa och sallad.

Dryckestips: De flesta tänker öl, men ett lätt rött fungerar utmärkt, likt som för två veckor sedan Fasoli Gino La Corte del Pozzo 2022 (Nr 2340, pris 109,-), dock än svalare den här gången 10-12 grader. Andra bra alternativ är Beaujolais, på hyllan i många butiker finns Marc Dudet Beaujolais Villages 2021 (Nr 2317, pris 139,-), serveringstemperatur 15 grader eller en bärig Pinot Noir från Nya Zeeland.

Alkoholfritt: 7 Hops IPA Alcoholfree (Nr 1951, pris 19,80) är en perfekt match till denna saftiga gratäng, servera 8-10 grader.

Jag avslutar med två fynd, så skynda fynda:
Didier Desvignes Beaujolais Blanc Élevé en fût de Chêne 2021 (Nr 54784, pris 189,-) – röding, öring eller hälleflundra med puré och krämiga tillbehör.
Elena Walch Lagrein 2022 (Nr 50472, pris 199,-) – tänk stek gnocchi, sås på grädde och Västerbottensost toppat med krossade Schwarzwaldchips.

Om två veckor är jag tillbaka med med vintips inför jul och nyår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *