#ThesherryrevolutionbyErikGrödahl rullar vidare och denna måndag är temat Oloroso. Det är en typ av Sherry som mognadslagras utan flor. Basvinet är mycket kraftigare jämfört med Fino/Manzanilla och vinet spritas upp till 17-18 procent vilket gör att floret inte överlever och det blir en oxidativ lagring. Under lagringen avdunstar en del vätska (3-5 % per år) något som kallas merma. Detta medför att vinet blir mer koncentrerat. Översatt till svenska betyder Oloroso doftande och det stämmer bra. En Oloroso har en komplex doft med toner av torkad frukt, nötter, läder, choklad m.m. Gutiérrez Colosía Oloroso Sangre y Trabajadero (Nr 76838, pris 299,-) är ett högklassigt skolboksexempel på en välgjord Oloroso, den har lagrats minst 9 år. Servera den 12-16 grader. Jag avnjuter den gärna till en tomatbaserad fisksoppa smaksatt med saffran och dill, toppad med räkor och hemslungad majonnäs.