Ett vin som har gått från klarhet till klarhet på provningar och vid mässor detta år är Fasoli Gino Pieve Vecchia 2017 (Nr 71282, pris 179,-) från Venetien. Fasoli Gino var en av de första att konvertera sina vingårdar till ekologisk odling i början av 1980-talet när alla andra fokuserade på besprutning. Den röda tråden för Fasoli Gino är hållbarhet, bl.a. så har de ett samarbete med kommunen avseende sin vingård i Bardolino vilket har lett till att den sköts av socialt missgynnade unga vuxna.
Pieve Vecchia 2017 är framställt av 100 % Garganega och vinet har fått vila 12 månader på sin jästfällning på stora ekfat. Resultatet är ett vin utvecklad doft med toner av färska stenfrukter såsom aprikoser och gula plommon. Smaken är mycket fyllig och mjuk. På mina provningar serverar jag det till rökt torskmousse toppat med räkor, men det är också utmärkt till en smörstekt torskrygg med potatispuré, gröna ärtor, skirat smör, riven pepparrot och räkor.