Vintips inför jul och nyår

Även om julafton alltid infinner sig den 24/12, så känns det som att julen kommer tidigare och tidigare för varje år. När jag skriver denna krönika den 5. November, så konstaterar jag att kaffemuggen från Espresso House är juldekorerad, en annan notis gjorde jag när vi körde genom Västerbottens inland i går, det var många hus som redan var juldekorerade. Lite med glimten i ögat skulle jag gärna se ett förbud mot julpynt och julmusik innan första advent.
Som jag skrev i motsvarande krönika förra året, så är jag själv ingen julmänniska och jag tycker det blir för mycket shoppinghysteri under denna period, men när Ni julshoppar, gör det lokalt. Tänk också hållbart när du shoppar. Det här året har vi fått känna av hur sårbara vi är på grund av att så mycket tillverkas i Asien. Den här veckan är det fokus på viner inför jul- och nyår, om två veckor blir det öl och alkoholfritt.
Tipset från coachen är att planera dina inköp i god tid, köp dina jul- och nyårsdrycker vid ett tillfälle för att undvika fler besök och trängsel i butiken.

Mousserande
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 (Nr 7591, pris 99,-) – ett mycket bra budgetalternativ från Sydafrika.
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé Brut Extra (Nr 70576, pris 189,-) – vill du ha rosé välj någonting utanför Champagne, kombinationen lite tillgång på rosé i Champagne tillsammans med att det förknippas med romantik gör att det blir dyrt, välj denna högklassiga från Bourgogne istället.
Joseph Desruets Réserve Brut Premiere Cru (varunr 75901, pris 383,-) – en utmärkt Champagne att inleda nyårsafton med, för det är ju på det viset att det bästa skall drickas först.

Något starkt till osten på lilla julaftons kväll
När du har klätt granen, skrivit julklappsrimmen och sitter framför Bingolotto, då skall du unna dig några bitar rumstempererad långlagrad hårdost, exempelvis Västerbotten eller Präst och avnjut dem tillsammans med ett glas Allesverloren Fine Old Vintage 2012 (varunr 12109, pris 159,-)
Vin, öl eller julmust till julbordet är upp till var och en att välja, men du som väljer vin får här några tips.

En Fino till den inlagda sillen?
Vågar du utmana ödet och ta en torr sherry till sillen? Det borde du, när du väl har lärt dig att tycka om kombinationen, så längtar du till nästa gång. Tio Mateo Fino (varunr 76306, pris 139,-) är ett utmärkt alternativ till ett pris som känns som tidigt 90-tal.

Ett aromatiskt vitt till laxen och äggen?
Soalheiro Alvarinho 2020 (Nr 74935, pris 129,-) är vinet som alla tycker om, en perfekt följeslagare till laxen och äggen toppade med majonnäs och räkor.

Ett lätt rött till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan
Till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan skall det vara ett lätt rött, Laetitia Estate Pinot Noir 2019 (Nr 2192, pris 179,-) finns på de flesta Systembolagshyllor. Servera det 15-16 grader för optimal njutning.
Julklappstips
Jag avslutar med tre röda julklappstips, viner som kan avnjutas idag, men som utan problem kan lagras i ytterligare 20 år.
Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend 2017 (Nr 72986, pris 199,-) – Ett riktigt toppvin från Sydafrika, landet som gör fantastiska Bordeaux Blend i plånboksvänlig stil.
Carm Reserva 2017 (Nr 74078, pris 189,-) – Portugal levererar alltid hög kvalitet till bra pris, det här röda kraftpaketet från Douro är inget undantag.
Château Bouscassé 2017 (Nr 2204, pris 169,-) – Årgång efter årgång levererar det här vinet på högsta nivå, ett säkert köp.
Sist men inte minst, det perfekta dessertvinet som finns på de flesta hyllor, Nederburg Noble Late Harvest 2019 (Nr 2741, pris 109,-). Gott idag dag och ytterligare 20 år. Det här passar utmärkt till den risgrynsbrûlée som är mitt recept om fyra veckr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *