Julkalender by Erik Grödahl – lucka 9

Det är väl allmänt känt bland mina vänner inom vinvärlden att jag och röd Bourgogne har svårt att komma överens, missförstå mig rätt, röd Bourgogne kan bli helt fantastisk, men det kostar. Visst finns det undantag och reser man omkring längre söderut i Bourgogne, i distrikten Mâcconais och Côte Chalonaise så går det att göra riktiga fynd. Men rent genrelllt tycker jag att merparten av utbudet under 200 kronor som finns tillgängligt i Sverige är ganska snipiga och tråkiga. Jag väljer hellre en Beaujolais.

Av ovanstående anledning blev jag riktigt lycklig när jag körde ett träningspass med Piteås deltagare i Vin VM Richard Granberg och Jerker Delsing i mitten av september. Från hyllan i Piteå hade jag plockat en halvflaska av Raoul Clerget Côte de Nuits-Villages 2016 (varunr 2269, pris 107,- finns också på helflaska för 189,-). Jerker som har samma inställning som mig till Bourgogne konstaterade att det var en Pinot Noir och den var riktigt god, så ursprunget blev nya världen. Jag kan inte annat än att hålla med, för att vara ett så ungt vin var doften elegant och utvecklad med härliga toner av solmogna röda skogsbär. Det här är ett relativt lätt vin med en frisk syra. Servera det 14-16 grader till en ugnsbakad majskyckling i gräddsås. Det tål att upprepas, det här var riktigt gott och det får en “stark rekommendation från coachen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *