Julkalender by Erik Grödahl lucka 9

En fråga jag ofta får är, vilket är ditt favoritvin, favoritdistrikt eller favoritland? Frågor som är omöjliga att besvara eftersom jag hyser kärlek till alla länder som producerar kvalitetsviner, men det skall erkännas ett av de områden jag hyser lite extra kärlek till är norra Spanien, ett stort sammanhängande område med många olika vinstilar, men den gemensamme nämnaren är hög kvalitet.

I tisdags höll jag en mycket uppskattad provning på detta tema i Gällivare och det var genomgående hög klass på alla viner. Jag blir varm inombords när jag tänker tillbaka på dessa viner. Ett av vinerna som jag vill slå ett extra slag för är Mazuelo de la Quinta Cruz 2011 (varunr 79054, pris 199,-) från Rioja Alta. Det är mycket sällsynt att det framställs viner i Rioja på 100 procent Mazuelo (Carinena), så det är ett unikt vin från producenten Bodegas Miguel Merino. Vinet är ett samarbetsprojekt mellan Miguel Merino och den mycket framstående svenska vinmakaren Lars Torstensson, allt den sistnämnde är delaktig i blir högklassigt oberoende av prislapp.

Mazuelo de la Quinta Cruz 2011 har en förförisk doft med toner av mörka frukter såsom plommon, körsbär och blåbär tillsammans med färsk tobak, lakrits och mörk choklad. Smaken är kraftfull med bra balans mellan strävhet och fruktsyra och eftersmaken är lång med toner av mörka bär, lakrits och choklad. Det här är ett vin du kan dricka idag till en långkokt köttgryta, men du kan med fördel spara det ytterligare 6-8 år. Personligen tycker jag att det här är ett helt fantastiskt vin och min rekommendation är att köpa på Er ett antal flaskor innan det tar slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.