Julkalender by Erik Grödahl – lucka 7

I och med denna lucka har jag delat med mig av 7 av mina totalt 54 dryckestips inför julen. Vi förflyttar oss från Maipodalen i Chile till Languedoc-Rouissillon i södra Frankrike, känt som en av de fattigaste regionerna i Frankrike. Däremot är det en region som har utvecklats med stormsteg det senaste decenniet när det gäller hållbarhet och kvalitet. Tidigare förknippades de främst med bulkviner.

Ett vin som jag varmt rekommenderar från detta område är La Villettte Grenache Syrah Mourvédre (GSM) 2014 (varunr 72519, pris 112,-). Det här är vinet för dig som vill ha Châteauneuf-du-Pape, men inte vill betala 200 kronor och mer.

Det är en cuvée på 60 % Grenache, 20 % Syrah och 20 % Mourvédre. Genom jäsning på ståltank har vinet fått behålla sina primäraromer som domineras av solmogna skogsbär, svartpeppar, lakrits och charkuterier. Smaken är mjuk och välbalanserad. Lång eftersmak med toner av lakrits och solmogna smultron.

Vinets mjukhet gör det till ett perfekt “pratvin”, lite oliver och charkuterier och du har några trevliga timmar framför dig. Prova det också till en ugnsstekt majskyckling med gräddsås.

Vinet är klassificerat som Vin de France (den kvalitetsklass som ersatte bordsviner 2010, innebär att du kan blanda in druvor utanför den egna regionen). Det här ger en större valfrihet när det gäller att välja druvor och är en stor fördel s.k. dåliga år och de kan därigenom bibehålla hög kvalitet.

Det här är ett vin som förtjänar ett bättre öde än att leva ett undanskymt liv i beställningssortimentet, gör en insats och beställ några flaskor, så kanske det dyker upp på hyllorna i en Systembolagsbutik nära dig och då blir det ju mer lättillgängligt för gemene man och kvinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *