Julkalender by Erik Grödahl – lucka 6

Jag fortsätter att gräva i min chilenska “guldgruva” och jag är förvånad över vilka fynd det går att göra där. Ett av dessa är Chocalán Syrah Selección 2008 (varunr 73216, pris 72,-).

Vinet kommer från Melpilla i Maipodalen. Det är gjort på 85 % Syrah, 10 % Cabernet Sauvignon, 3 % Merlot och 2 % Malbec. Enligt vinlagstiftningen är det tillåtet att ange det som ett endruvevin eftersom det innehåller minst 85 % av en druvsort.

60 % av vinet lagrades i franska och amerikanska ekfat i åtta månader och resterande 40 % i ståltankar. Efter närmare 9 år i flaska har färgen börjat övergå till tegel. Doften har en tydlig sötma från mörka bär och frukter tillsammans med lakrits, rökighet och en lätt mognadston. Smaken är välbalanserad med mjuka tanniner och en lång eftersmak med toner av mörka bär, viol och lakrits.

Mjukheten gör att Chocalán Syrah Selección 2008 är perfekt att avnjuta 15-17 grader i ett glas med stor kupa. Med tanke på det låga priset, ja du läste rätt 72 kronor, rekommenderar jag att beställa minst sex flaskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *