Julkalender by Erik Grödahl – lucka 10

Säg Muscadet och de flesta vinkännare tänker på ett opersonligt och intetsägande vitt vin från druvsorten Melon de Bourgogne som har lagrats på sin jästfällning. Friskt och gott, perfekt till ostronen, men inte mer än så. En temaartikel i Decanter i våras väckte min nyfikenhet och jag fick upp ögonen för mogna viner från det här området som ligger i närheten av staden Nantes inte så långt ifrån atlantkusten i västra Frankrike.

Orgine du Haut-Bourg 2006 (varunr 71111, pris 191,-) är ett av de viner som är så långt ifrån stereotypen av Muscadet sur lie som det går att komma. I vanlig ordning när det gäller kvalitet, så handlar det om att ha och skapa rätt förutsättningar. Det är 70 år gamla stockar och ett skördeuttag på 40 hl/ha, producenten jobbar hållbart och är certifierade Terra Vitis. Vinet har lagrats på sin jästfällning i 10 år och buteljerades 2016.

Vinet har en gyllengul färg, stor doft med toner av citrus, mineraler (ostronskal) mogna stenfrukter och ananas. Den långa tiden på jästfällningen har gett ett vin som är mjukt och det har en fet struktur som är lätt att tycka om. Eftersmaken är lång och välbalanserad. Serveras 10-12 grader i glas med stor kupa till torskrygg eller hällenflundra i smörsås.

Eftersom tillgången till detta vin är begränsad, beställ dina flaskor redan i dag om du vill ha en vinupplevelse utom det vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *