Köttgryta

Jag hoppas Ni har haft en härlig påsk även om inte vädergudarna visade sig från sin bästa sida i Norrbotten. Själv var jag i Tartu i Estland och det var bitivis fantastiskt väder med upp till 20 grader och solsken. För två veckor sedan var det korvgryta och den här veckan blir det en magiskt god köttgryta med få ingredienser. Det enda som krävs är tålamod och gör den gärna ett par dagar innan så att smakerna får sätta sig.

Köttgryta
Vi hade portugisiskt tema med vårt vinprovningsgäng för några veckor sedan och vi tillhör inte dem som planerar långt i förväg utan den här grytan gjorde frun på ”uppstuds” samma dag, lika uppskattad då, som när jag bjöd våra funktionärer och domare på den i samband med en konståkningstävling helgen efter.

Det här behövs för 4 personer
700-800 gram högrev eller fransyska skuren i mindre bitar
2 finhackade gula lökar alternativt skurna i klyftor
2 finhackade vitlöksklyftor
2-3 skivade morötter
2-3 dl Ruby Port (Exempelvis Manoella Ruby Finest Reserve, nr 78491, pris 229,- Avnjut det överblivna till rumstempererade långlagrade hårdostar innan desserten)
2-3 dl rött vin (Periquita Reserva 2020, 2560, pris 109,-)
2 buljongtärningar alternativt 3 msk koncentrerad fond
1 msk timjan
2 lagerblad
2 krm grovmalen svartpeppar
Smör att steka i
Ev. salt

Potatispuré (Potatis, smör, grädde, salt och vitpeppar)
Gör så här:

  1. Jag brukar alltid välja ett bra vin till matlagningen i samma stil som jag skall ha i glaset om möjligt, det kan ju vara trevligt att smutta lite medan grytan puttrar.
  2. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta tills den är mjuk. Ta upp lökblandningen och ställ åt sidan.
  3. Fräs köttet tills den får en lätt stekyta, tillsätt sedan lökblandningen, morötter 2 dl vardera av Ruby Port och rött vin, buljongtärningar/koncentrerad fond, timjan och lagerblad och koka upp, sänk temperaturen och låt det puttra på låg temperatur 2-4 timmar. Vid behov tillsätt mer Ruby Port och rött vin. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Potatispuré: Den smakar alltid olika, men gott. Jag brukar beräkna 150-200 gram potatis/person, tillsätter ett par tsk salt per liter vatten när det kokar upp. När jag mosar sätter jag i några stora klickar smör och späder sedan med grädde till en krämig konsistens och smakar av med vitpeppar.

Vintips: Vinerna tillför syrlighet i köttgrytan och det finns krämighet i potatispurén, så servera ett vin med hög syra och medel till hög strävhet. I det tillfälliga sortimentet finns (fanns) Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021 (Nr 95343, pris 169,-). Om du inte får tag på den, beställ ett par flaskor av Touriga Vai Nua 2022 (Nr 95171, pris 179,-). Serveringstemperatur för båda runt 17 grader.

Alkoholfritt: Rålund Alkoholfri Kallpressad 100 % Blåbär (Nr 19039, pris 72,-) är alltid ett mycket gott alternativ när det är mustiga grytor eller grillat kött på tallriken. Serveringstemperatur 12-14 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *